Wandelkaart

WANDELKAART

U kunt vanaf 10.30 uur bij ons een wandelkaart ophalen en hierbij een keuze maken uit meerdere routes variërend van 6 km tot 17 km.

 

BIJMAXIME

WANDELKAART

Vanaf 10.30 uur kunt u bij ons een wandelkaart komen ophalen.

U kunt een keuze maken uit meerdere routes variërend van 6 km tot 17 km en vervolgens krijgt u van ons een mooie wandelkaart mee.

 

Hierna kunt u gaan genieten van

een wandeling door het prachtige Zuid-Limburgse landschap. 

 

Bij terugkomst kunt u gaan genieten van een drankje naar keuze. Wat dacht u van een heerlijk getapt biertje?

 

Om de honger te stillen krijgt u een overheerlijke

wandelplank geserveerd bij BijMaxime met rundvleessoep, één rundvleeskroketje, één bruin sneetje gezond en één sneetje witbrood en dat voor maar € 12,95.

 

HISTORIE

SIMPELVELD

Start wandeling 39,109,130,185,283,539, 716, 717, 718, 799 

In oudheidkundige kringen heeft Simpelveld een goede naam. Bij opgravingen in de dertiger jaren werden hier Romeinse landhuizen en een begraafplaats blootgelegd, waarbij een unieke, zandstenen grafzerk werd gevonden. Bekend als de beroemde 'sarcofaag van Simpelveld'. Een zo waardevolle vondst, dat ze uit Limburg verdwenen is en bewaard wordt in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.Een afgietsel is te zien in het Thermenmuseum te Heerlen.

 

De sarcofaag van Simpelveld dateert uit de 2e eeuw na Chr. en is vooral uniek vanwege het gave gebeeldhouwde relief aan de binnenkant, dat een voorstelling bevat van een dode, liggend temidden van zijn huisraad. Van de oudheid naar het heden, want het tegenwoordige Simpelveld telt heus mee. Met zijn bijna 12000 inwoners beslist niet de geringste onder de 58 Zuid-Limburgse gemeenten.

 

De enige gemeente in dit gebied met een grensstation met West-Duitsland. Simpelveld ligt namelijk aan de oudste spoorlijn van Limburg, de uit 1853 daterende verbinding Maastricht-Aken. Eertijds van veel betekenis voor de streek, omdat honderden Zuid-Limburgers in Aken gingen werken en kopen. Dat is thans in veel mindere mate het geval en bovendien is de belangstelling voor spoorverkeer afgenomen.

 

Die ontwikkeling is weerspiegeld in het station van Simpelveld. Vroeger een robuust gebouw, thans verkleind tot een stationnetje. De treinen naar en van Aken doen deze plaats nog steeds aan en voorts stoppen er de treinen van de verbinding Valkenburg-Heerlen over Kerkrade. Dank zij de aanwezigheid van twee grote kloosters, het indrukwekkende moederhuis van de Zusters van het Arme Kind Jezus, alsmede het 'Damianum' van de Duitse paters Heilige Harten, wordt Simpelveld wel eens betiteld als 'kloosterstadje'. Beide kloosters laten de Sint Remigiuskerk, waaromheen de huizen van het centrum gegroepeerd zijn, in het midden.

 

Simpelveld ligt in een mooie natuur. De bebouwing van Simpelveld hield tot voor een tiental jaren terug halt bij de groene, 200 meter hoge helling van de Huls, maar de noodzakelijke uitbreiding heeft het groen plaats doen maken voor een complete nieuwe woonwijk. Van totale verbanning van het groen is evenwel geen sprake, zoals een krans van bospartijen rond Simpelveld duidelijk maakt. Vanuit Simpelveld zijn heel mooie wandelingen te maken met prachtige uitzichten. Het is dan ook een prima uitvalsbasis om te overnachten.